Μικρά Μυστικά

 

1. Πώς διατηρείται φρέσκος ο μαϊντανός, το σέλινο, ο άνιθος πάντα φρέσκος;
Απλό! Βάλτε τον σε ένα ποτήρι νερό και μέσα στο ψυγείο, και κόβετε πάντα όσο θέλετε!

2. Ενώ αν θέλετε τα ραπανάκια να είναι φρέσκα,
βάλτε τα φύλλα μέσα σε νερό και τις ρίζες στον αέρα.

3. Σας φυτρώνουν οι πατάτες;
Βάλτε 1-4 μήλα ανάμεσά τους!|

4. Στο μαρούλι σας βρήκατε διάφορα ‘μαμούνια’;
Γεμίστε μια λεκάνη με νερό, βάλτε τα λαχανικά μέσα στο νερό να μουλιάσουν για 5’ και ρίξτε μια χούφτα αλάτι. Τα έντομα θα βγουν στην επιφάνεια!

5. Θέλετε φρέσκο λεμόνι-τομάτα-ρόδι φρέσκο όλο το χρόνο;
Δεν έχετε παρά να το στίψετε και να βάλετε το ζουμί σε θήκες για παγάκια. Έτσι, θα έχετε όλο το χρόνο φρέσκια τομάτα, ακόμα και το χειμώνα!

6. Θέλετε να έχετε το δικό σας ξύδι;
Δεν έχετε παρά να πάρετε μισό μπουκάλι κρασί και να βάλετε ένα μακαρόνι με τρύπα στη μέση. Όταν λιώσει το μακαρόνι, το ξύδια σας είναι έτοιμο!

7. Αν βράζετε κουνουπίδι ή μπρόκολο, ρίξτε ένα φύλλο δάφνης και μια φέτα μπαγιάτικο ψωμί. Έτσι, δε θα έχετε την έντονη μυρωδιά του φαγητού.

8. Αν τα μαλλιά σας αραιώνουν και ασπρίζουν, βράστε φύλλα δάφνης με φύλλας καρυδιάς για μισή ώρα και λουστείτε με αυτό. Επαναλάβετε συχνά!

9. Αν υποφέρετε από ρευματισμούς, ρίξτε στο ζεστό νερό φύλλα δάφνης και λεβάντα. Αμέσως θα χαλαρώσετε.

10. Σκόρδο:

  • Αν τρώτε κρεμμύδια το Μάρτιο και άγρια σκόρδα το Μάη, ο χρόνος χωρίς γιατρό περνά!
  • Πονάει το δόντι σας; Εκτός από λάβδανο, καλό είναι να βάλετε λίγο σκόρδο στο πονεμένο σημείο. Ο πόνος περνά αμέσως. (Οι λεπροί έτρωγαν σκόδο για να γίνουν καλά!)
  • Αν έχετε κάλους ή κότσι, κοπανήστε ένα κεφάλι σκόρδου και βάλτε στον κάλο σας, τυλίξτε το καλά για να μη φύγει από τη θέση του και αφήστε όλο το βράδυ. Σε ένα μήνα θα δείτε το αποτέλεσμα.
  • Επίσης, το σκόρδο κατεβάζει και την αρτηριακή πίεση.Και ‘Φτού σκόρδα στα μάτια σας’!!

11. Η μέντα στον κήπο σου, λεφτά στο πουγκί σου! Η μέντα θεωρείται σπουδαίο τονωτικό, χωνευτικό και αντισπασμωδικό. Επίσης αν τρίψετε τα δόντια σας με μέντα, θα ασπρίσουν.

12. Κανέλα η Κασσία: ένα από τα βότανα που φτιάχνουν το άγιο μύτρο. Η κανέλα έχει τη δύναμη να θεραπεύει την ανικανότητα, να ξυπνά τον πόθο..! Στα κρύα μέρη, βράζουν κανέλα με ζάχαρη για να ζεσταθούν.
Θεωρείται ιδανική για κρυολόγημα.

12. Για να διατηρηθούν οι μαρμελάδες Για να διατηρηθούν περισσότερο καιρό οι μαρμελάδες, βρέξτε με λικέρ το εσωτερικό των δοχείων πριν τα γεμισέτε.

 

Πηγές: Βιβλίο Τα Μυστικά για τα Βότανα, Παναγάκου Μαίρη, Εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ
Βιβλίο Τα Μυστικά της γιαγιάς Αλεξάνδρας, Κούκη Αλεξάνδρα, Εκδόσεις ΨΥΧΑΛΟΣ
Η Απόλαυση της Ζωής – Υπερτροφές Πόρτο Ράφτη