Σε αυτό το άρθρο θα σου πούμε πως να «απογειώσεις» τη γεύση στον ουρανίσκο σου, φτιάχνοντας φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια! 

 Υλικά


Για τη φάβα:


Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια:

  • 2 κόκκινα κρεμμύδια
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. μηλόξυδο
  • 1 κ.γ. μελάσα


Μέθοδος Εκτέλεσης


Για τη φάβα:


  • Μουλιάζουμε τη φάβα σε ζεστό νερό για 2 ώρες και έπειτα τη στραγγίζουμε.
  • Σε 1,5 l νερό που βράζει, προσθέτουμε τη φάβα και τη βράζουμε για περίπου 1 ώρα.
  • Φροντίζουμε να τη ξαφρίζουμε διαρκώς.
  • Μόλις είναι σχεδόν έτοιμη, προσθέτουμε το αλάτι και το σκόρδο σε σκόνη και ανακατεύουμε.
  • Όταν έχει απορροφήσει όλο το νερό, χρησιμοποιούμε είτε ράβδο είτε μεταφέρουμε τη φάβα σε ένα μπλέντερ και τη χτυπάμε μέχρι να γίνει σαν κρέμα.
  • Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια:
  • Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τις σκελίδες σκόρδο.
  • Σε ένα τηγάνι προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
  • Μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τις σκελίδες σκόρδο και τα τσιγαρίζουμε για 3-4’.
  • Μόλις πάρουν λίγο χρώμα, χαμηλώνουμε την ένταση του ματιού κάτω από τη μέση, προσθέτουμε το μηλόξυδο και τη μελάσα και ανακατεύουμε.
  • Κλείνουμε το καπάκι και τα αφήνουμε να καραμελώσουν για περίπου 15’ σε χαμηλή φωτιά.
  • Σερβίρουμε τη φάβα προσθέτοντας τα καραμελωμένα κρεμμύδια, την κάπαρη, το φρέσκο θυμάρι και αν θέλουμε, έξτρα ελαιόλαδο.


Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια:


  • Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τις σκελίδες σκόρδο.
  • Σε ένα τηγάνι προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
  • Μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τις σκελίδες σκόρδο και τα τσιγαρίζουμε για 3-4’.
  • Μόλις πάρουν λίγο χρώμα, χαμηλώνουμε την ένταση του ματιού κάτω από τη μέση, προσθέτουμε το μηλόξυδο και τη μελάσα και ανακατεύουμε.
  • Κλείνουμε το καπάκι και τα αφήνουμε να καραμελώσουν για περίπου 15’ σε χαμηλή φωτιά.
  • Σερβίρουμε τη φάβα προσθέτοντας τα καραμελωμένα κρεμμύδια, την κάπαρη, το φρέσκο θυμάρι και αν θέλουμε, έξτρα ελαιόλαδο.


Πηγή: Whenhelencooks.com